Geleneksel Kayseri Evleri

Geleneksel Kayseri evleri, girintili çıkıntılı, dar ve çıkmaz sokakları üzerinde sıralanıyor. Evler tek katlı ,iki veya üç katlı bahçeli veya çıkmalıdır. Kayseri ‘de, ilk çağdan itibaren Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde eserler hep taş malzemeyle oluşturulduğu görülüyor. Tarihi gelişim içerisinde önemli taş yapıtları hala ayakta olan Kayseri’ de taş işçiliği önemli bir sanat haline gelmiştir.

Evlerin dış cephesi kesme taş malzemeleriyle, yapılan ve taşın üzeri sıvanmayarak sade bırakılmış temiz, düzgün ve yüzeysel olarak dümdüz bir mermer görünümü verildiğini görüyoruz. İki bölüm halindeki kapıların etrafı ahşap ve taşın çeşitli şekilleriyle modifiye edilmiş ve kapıların üzerine dikdörtgen şeklinde pencereler inşa edilmiştir. Kapıda olduğu gibi pencerelerin etrafıda ahşap ve taş süslemeleri işlendeği görülüyor.

Bu evlerde çok sayıda oda vardır. Bunlar; mutfak, depo ,tandır ,kiler gibi bölümlerden oluşuyor. Evlerin iç dekorasyonlarında yöresel halılar, toprak kaplar duvar, tavan resimleri, merdiven ,taş işlemeler görülmektedir. Geleneksel Kayseri evlerinde ahşap, taş ve taş işçiliğinin bir arada kullanılmasıyla zengin bir süsleme kültürü olduğu görülüyor. Kayseri evleri iç mekan ve dış mekan olarak taşın sağlamlığı ile hala dimdik ayaktadır. Geçmişten günümüze kadar izlerini taşıyan bu evler dış görünümünden yana ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Yorum bırakın