Gaziantep’ in Vazgeçilmez Tatlısı Baklava

Gaziantep yöresinin vazgeçilmez lezzetlerinden olan baklava, birçok insanın beğenerek yediği gözde tatlılardan bir tanesi oluyor .Antep denince akla ilk gelen yiyecek baklavadır.Baklavacılık 1800’lü yıllarda başladığı biliniyor . Günümüze kadar gelen bu lezzet babadan oğula ,ustadan çırağa öğretilerek işlevini sürdürmektedir. İnce işçilik isteyen baklava ustalarımızın hünerli ellerinde ustalıkla hazırlanıyor . Fıstıklı, cevizli, tahinli ve fındıkla yapılan baklava çeşitleri bulunmaktadır .

Baklavanın yapımında kullanılan malzemelerin kaliteli , taze ve doğal olması yapılan baklavanın lezzetinin sırrını oluşturuyor.Baklavanın en önemli unsurlarından biriside hamurudur. Özenle yoğurulan baklava hamuru incecik açılır .Bu hamur katlarının arasına fıstık veya ceviz ve kaymak konularak önceden hazırlanan sade yağla yağlanmış tepsilere 15-20 kat hamur konularak aralarına da Antep fıstığı serpiştirilip üzerine yeniden 15-20 kat hamur konulur. Farklı şekillerde kesilen baklava
dilimleri üzerine serpilen fıstık ile süslemesi yapılır .Elde edilen bu tatlı yaklaşık 30 -45 dakika aralığında sürekli çevrilerek 200 – 300 derecede özellikle tercih edilen meşe odunun ateşinde taş fırınlarda pişiriliyor. Fırından çıkarılan baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökülüyor.Vazgeçilmez olan bu tatlı sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinden de talep görmektedir.

Yorum bırakın