İrade Yorgunluğu Ve Yol Açan Etkenler ;

Kişinin kendini kontrol etme yeteneğinin sınırlarına yaklaştığı veya bu yeteneğin zayıfladığı durumu ifade etmektedir .Kişinin karar verme yeteneğini, istem dışı tepkilerini, kontrol etme yeteneğini etkileyebilir. İrade yorgunluğu yaşayanlar iradesini kullanma kapasitesinin azaldığını fark eder.

Stresli dönemler ,isteklere karşı direncin azalması dikkat edilmesi gereken görevlerin dikkate alınmaması ve irade gerektiren alışkanlıkları değiştirme çabaları, irade yorgunluğuna sebep olan nedenlerindendir. İrade yorgunluğu psikolojik kaynaklarla ilgilidir. bireyin zihinsel enerjisini tükenmesi sonucu ortaya çıkar. Mesela ;bir kişi sağlıklı bir diyet sürdürmeye çalışırken özellikle yüksek kalori yiyecekler ve atıştırmalıklar karşısında direnç göstermeye çalışırken irade yorgunluğu yaşayabilir.

Sigara içen kişi içinde sigarayı bırakma sürecinde iradesini kullanırken zorluk yaşayabilir. Ve isteklerine karşı direnç göstermek zorundadırlar. Kişi basit veya karmaşık kararlar almakta zorlanır . Seçimler yapmak, normalden daha fazla düşünce ve çaba gerektirir. Motivasyon eksikliği , sürekli kendini yorgun hissetme, stresli olmak , kendini kontrol etmekte zorluk, karar vermekte zorluk çekmek gibi etkenler psikolojik irade yorgunluğunun belirtileridir .

Yorum bırakın