Yazımız Kış ,Kışımız Yaz Oluyor !

Son yıllarda en sık duyduğumuz kavramlardan bir tanesi ” iklim değişikliği” herkes iklim değişikliğinden bahsediyor, eski yazların ve kışların böyle olmadığını anlatıp duruyor. Eskiden yazın ortasında bile irili ufaklı dere ve derecikler akmaya başlar, her köşe başında bir çeşme ile karşılaşırdık .Diye ifade ediyor büyüklerimiz .Şimdilerde ne o çeşmelerden bir eser var ne de şırıl şırıl akan derelerden. Ne baharın tadı var ne de sonbaharın…

Tabi değişen bu iklim koşullarında bizlerinle suçu var daha güzel kokmak için kullandığımız parfümler rahatımızı bozmayalım, 2 adım yürümeyelim diye sürekli kullandığımız arabalar tutturduğumuz fabrika bacaları ,çevremizi kirletmemiz , ormanlarımızın tahrip edilmesi bizleri doğadan da ediyor mevsimlerden de belki gün gelecek teknoloji namına hiçbir şey olmasaydı da temiz bir hava, güzel bir çiçek olsaydı diyeceğiz.

İklim değişikliği insanları gıda ve su kıtlığı , seller aşırı sıcaklar daha fazla hastalık ve ekonomik olarak etkilemektedir. Peki iklim değişikliği sadece insanlara mı etkiliyor? İklim değişikliği en az bizler kadar hayvanlarımızı da etkiliyor.Değişen hava şartları yüzünden kuruyan araziler , yağmurun az yağması , gibi olumsuzlukların yaşanması , ve hava sıcaklıklarının normallerinin üzerinde seyretmesi, hayvanları kış uykusundan göç hareketlerine , beslenmeden üremeye kadar hemen her konuda olumsuz etkiliyor.

Bu kapsamda nasıl bir yol izlemeliyiz . Her ne kadar değişen iklim koşulları bizleri etkilesede bizimde bunları azaltmak için bazı tedbirler göstermemiz lazım ,su kaynaklarımızın tükenmemesi için su tüketimine dikkat etmeliyiz ,ormanlarımızı zarar verilmesine izin vermemeliyiz , atılan fabrika atıkları, bacadan çıkan dumanlar , kirletilen çevremiz bunların korunması için elimizden ne geliyorsa özveriyle gayret göstererek değişen iklim ve yaşam koşullarımızı bir nevzede olsa önüne ğeçebiliriz .

Yorum bırakın